Att tjäna i förbön
Jesus uppmanar oss i bibeln både till att söka Guds ansikte enskilt men också att be tillsammans och för varandra. Vi får alla i församlingens gemenskap både bli betjänade och själva betjäna andra i förbön. Förbönen kan ta sig i många olika uttryck i församlingen och ske på olika sätt. Familjen som ber för varandra, vänner som möts och ber för varandra, förbönen finns som en naturlig del i diakonin, i omsorgen om varandra, i smågrupperna och i många andra grupper i vår församling förekommer det bön för varandra. I bibeln kan vi läsa att Jesus ständigt ber för oss. Vi vill att söndagens gudstjänst, som är det tillfälle under veckan då flest personer träffas samtidigt i vår gemenskap, ska vara en samling där det också ska finnas utrymme att få personlig förbön. Att i en gudstjänst gå fram till person man inte känner så väl eller kanske aldrig träffat och dela med sig av sitt innersta kräver förtroende. Det är viktigt att förebedjaren kan svara upp mot det förtroendet så att förbönsplatsen blir en plats av trygghet och en plats att våga återvända till. I förbönen representerar förebedjaren församlingen och därför ställer församlingen följande krav på de som ska tjäna i förbön:
- Vara väl förankrad i sin kristna tro och dela församlingens värderingar
- Känd av församlingen, vilket innebär regelbundet deltagande i söndagens Gudstjänst
- Inneha församlingens förtroende
- Tar ansvar för uppgiften (meddela om man inte kan komma till exempel)
Att tänka på för dig som tjänar i förbön
- Tystnadsplikt, Det som du får veta i förbönssituationer är inte ditt, det har du bara fått låna för att kunna lyfta personen inför Gud. Det du lånat skall du återlämna oförbrukat till den som kanske inget annat äger än detta om sitt eget jag. Aldrig får du berätta vad du vet om den vars innersta hemlighet du lärt känna i tjänsten, du har lovat att inte berätta, du har tystnadsplikt.
- Handpåläggning, I bibeln uppmanas lärljungarna att lägga händerna på de ber för att förmedla helande. Att lägga händerna på någon är ett sätt att i konkret handling förmedla något av Guds närvaro men bara om personen upplever det som positivt. Fråga därför alltid om tillåtelse innan du lägger dina händer på en person. Tänk också på var du placerar dina händer (särskilt viktigt om du ber för person av motsatt kön) så att det inte väcker obehagskänslor eller kommer nära intima områden.
- Gud talar, Som förebedjare kan du under en förbönsstund uppleva att Gud talar till dig om personen du ber för. Tänk då på att du är mänsklig och att din upplevelse kan vara felaktig. Förmedla därför det du upplevt till den som sökt förbön med stor varsamhet för den personens känslor och tankar. Gud tvingar sig aldrig på någon och hans ord skadar aldrig någon. Var inte auktoritär och säg aldrig ”Gud säger!” Utan säg istället ”jag upplever…” ”jag känner…” ”Hur känns det för dig när jag delar detta?” Var lyhörd för hur personen du möter reagerar det är viktigt att det du förmedlar tas emot på ett positivt sätt.
- Bibelord, Att förmedla Guds ord till någon i en förbönssituation kan betyda mycket för den som söker förbön men återigen är det viktigt att förmedla det underifrån. Om du ska läsa något så fråga först personen om det känns okej att du läser ett bibelord för honom/henne.
- Olja, bibeln uppmanas vi att smörja de sjuka med olja. Även här är det viktigt att du alltid ber om tillåtelse innan du gör detta. (När du smörjer någon med olja ritar du ett kors i persons panna med pekfingret). Om någon ber om att få bli smord med olja och du är osäker på hur du ska göra, kan du alltid be om hjälp av någon annan förebedjare (informera dock först personen om detta).
- Hänvisa vidare, Det är inte ovanligt att personer som söker förbön har ett stort behov av att få prata eller på annat sätt ger uttryck för att behöva mer stöd än vad du kan ge under en förbönsstund. Var inte rädd för att hänvisa personen till någon i själavårdsteamet eller till Sankt Lukas’ mottagningar. Erbjud dig att förmedla kontakt om personen tycker det känns svårt att själv ta kontakt.
- Ta hand om dig själv, att ta emot en annan människas innersta kan vara svårt och väcka starka känslor i dig. Kanske påminns du om något du själv varit med om för länge sen. Det är viktigt att du söker stöd och pratar med de andra du tjänar tillsammans med om du känner dig tyngd efter en förbönsstund. Gå aldrig ifrån en Gudstjänst utan ha pratat med någon om det. Det är även viktigt att du kollar av med de andra i ditt förbönsteam om de har något de behöver prata om innan du lämnar förbönsplatsen (alternativt om ni kommit överens om att träffas efteråt).
Tack för den tjänst du utför!